Friday, February 5, 2010

Rahsia Dua Kunci Syurga Vatican

Pernah melihat lambang ni?Ni adalah simbol vatican.. sering dipakai oleh ketua paderiAda Suatu rahsia..
Simbol ini dipanggil The Keys of Kingdom of Heavens..

Apakah maknanya?
Apakah simboliknya kunci ini..?

_______________________________________________________________________________________

Seorang pemuda yang dikejutkan oleh mimpinya supaya pergi ke gereja Samaan. Tiga kali mimpinya itu berulang. Lalu ia bersiap sedia dengan pakaian dan cara yang diberitahu dalam mimpinya.

Ia masuk ke gereja Samaan tanpa disedari oleh Paderi-paderi yang hadir. Dia sama-sama menanti kedatangan ketua Paderi. Setelah ketua Paderi datang, ketua Paderi itu tidak dapat berucap. Dia tahu ada orang lain, orang Islam di dalam gereja itu. Katanya, " ada orang yang percaya kepada Syariat Muhammad di dalam gereja ini."

Semua paderi menjadi gempar dan mereka mahu orang itu di bunuh. Namun ketua paderi menghalang, sebaliknya ketua paderi meminta orang itu bangun supaya mereka dapat mengenalinya.Sebaliknya pemuda itu pun bangun, tanpa rasa takut.

Paderi berkata, "Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan Dan anda harus menjawabnya dengan tepat. "

Si pemuda tersenyum Dan berkata, "Silakan!"

Sang paderi pun mulai bertanya, "Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada delapannya, delapan yang tiada sembilannya, sembilan yang tiada sepuluhnya, sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh, sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas yang tiada tiga belasnya, tiga belas yang tiada empat belasnya."

"Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam syurga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah Dan ibu!"

"Siapakah yang tercipta dari api,siapakah yang diazab dengan api Dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu Dan siapakah yang terpelihara dari batu?"

"Sebutkan sesuatu yang diciptakanAllah Dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan Dan dua di bawah sinaran matahari?"

Mendengar pertanyaan tersebut, pemudaitu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.
Setelah membaca Bismillah dia berkata,

-Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..

-Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. Berfirman, "Dan Kami jadikan malam Dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami)." (Al-Isra': 12).

-Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil Dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

-Empat yang tiada limanya adalah Taurat,Injil, Zabur Dan al-Qur'an.

- Lima yang tiada enamnya ialah Solatlima waktu.

-Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlahHari ketika Allah s.w.t. Menciptakan makhluk.

-Tujuh yang tiada delapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. Berfirman, "Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang." (Al-Mulk: 3).

-Delapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy AR-Rahman. Allah s.w.t. Berfirman, "Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada Hari itu delapan orang malaikat men-junjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka." (Al-Haqah: 17).

-Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu Dan belalang.*

-Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t. Berfirman, "Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat." (Al-An'am: 160).

-Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .

-Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah,
"Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.' Lalu memancarlah daripadanya dua belas Mata air." (Al-Baqarah: 60).

-Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah Dan ibunya.

-Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah s.w.t. ber-firman, "Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing. " (At-Takwir: 18).

-Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

-Mereka yang berdusta namun masuk kedalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf , yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barangkami, lalu dia dimakan serigala. " Setelah kedustaan terungkap,Yusuf berkata kepada mereka, " tak ada cercaan terhadap kamu semua." Dan ayah mereka Ya'qub berkata, "Aku akan memohonkan ampun bagi muka pada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang ." (Yusuf:98)

-Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai. Allah s.w.t. berfirman, "Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keldai." (Luqman: 19).

-Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

-Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah s.w.t. berfirman, "Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim." (Al-Anbiya': 69).

-Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

-Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya wanita, sebagaimana firman Allah s.w.t.? "Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar." (Yusuf: 28).

-Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.

Pemuda ini berkata, "Apakah kunci syurga itu?"

mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kebimbangannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.

Mereka berkata, "Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya! "

Paderi tersebut berkata, "Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah."

Mereka menjawab, "Kami akan jamin keselamatan anda. "

Paderi pun berkata, "Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah Wa Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah. "

Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa.

(Di petik dan disusun dari Mausu'ah al-Qishash al-Waqi'ah
nota:cerita sebenar diyakini dari pengalaman seorang tokoh Sufi Islam Abu Yazid Al-Busthami,terdapat versi lain yang mengandungi 50 soalan paderi Kristian tersebut)
____________________________________________________________________________________________
Mari kita tengok...

DARI BIBLE


Kata Nabi Isa( Jesus) pada Sahabatnya Peter
"Kepadamu akan Kuberikan kunci Kerajaan Syurga. Apa yang kau ikat di dunia ini akan terikat di syurga dan apa yang kau lepaskan di dunia ini akan terlepas di syurga."
-Matthew 16:18-19 (21st Century King James Version)


DARI ALQURAN ALKARIM

1.

Muaz bin Jabal Radiallahu-Anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud:

“Anak-anak kunci syurga ialah mengakui kalimah La Ilaha Illallah (Riwayat Al-Imam Ahmad)


2.


Dari Zaid bin Arqam Radiallahu-Anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya: “Barangsiapa yang mengucapkan La Ilaha Illallah dengan ikhlas, dia akan dimasukkan ke dalam syurga.” Lalu ditanyakan kepada baginda: “Bagaimanakah yang dimaksudkan dengan ikhlas itu? Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: “Ikhlas itu ialah yang mencegah dari melakukan perbuatan-perbuatan yang haram”. (Riwayat Al-Imam At-Thabrani)jelaslah.. sebenarnya Nabi Isa A.S mengajar ajaran menyembah allah yang satu tetapi oleh kerana pengikutnya ada yang menyeleweng dan konfius , maka ada yang mengangap Nabi Isa AS adalah tuhan..
Ditambah lagi dengan penyelewengan tokok tambah serta penipuan dalam kitab injil yang sekarang ini sudah berbagai versi..

Sesungguhnya agama yang benar dan diredhai di sisi Allah ialah Islam.

(Ali Imran ayat 19)


ya.. hanya Islam...

14 comments:

 1. kalo boleh kasih saran mending baca alkitabnya jangan di potong potong gitu... karena nanti pegertiannya beda... baca aja keseluruhan isinya.. soalnya apa yang ada di situ sama apa yang ada di alkitab sebenernya beda banget pengertiannya... thanks

  ReplyDelete
 2. Terima kasih kerana pandangan saudara. inshaallah. Ana cuba perbaiki.
  tunjuk ajari ana lagi saudara. jazakallah

  ReplyDelete
 3. Dalam buku Teks akhlak darjah 6 sekolah agama ada diceritakan kisah ini.

  ReplyDelete
 4. cuba tgok video ini..
  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DCPAIgXgDjUM%26feature%3Drelated&h=0e9bb

  ReplyDelete
 5. tgok video ini sama juga dgn cerita di atas
  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DBR9ZouP4UMk%26feature%3Drelated&h=0e9bb

  ReplyDelete
 6. terima kasih di atas info saudara, saya sudah lama mencari 22 persoalan yg ditanya kepada paderi. saya pernah terbaca kisah ni ketika menuntut di IPDA 13/14 tahun yg lalu.. bukunya tidak ble dipinjam, tp kisahnya saya masih ingat sehingga kini dan beberapa jawapan kepada soalan tst saya masih ingat.

  ReplyDelete
 7. subhana-allah!!!sungguh mnarik..

  ReplyDelete
 8. sungguh menarik. mohon share..terima kasih...

  ReplyDelete
 9. Assalamualaikum wbt..
  sejak sy ditemukan dgn blog ini dgn izin-Nya..
  sy sgt tertarik dan byk ilmu yg dpt sy peroleh..
  terima kasih..may allah bless u..
  sy nak mntk izin utk ambil ilmu trsebut utk diberikan kpd sahabat2 sy..insya-Allah..
  semoga allah memberimu segala kebaikan.
  assalamualaikum wbt..

  ReplyDelete
 10. sy pernah dgar...dla Al Quran mengatakan yg disalibkan itu bukan Jesus.....tp dlm Bible...ada tertulis kata2 yg diucapkan oleh Jesus spnjang perjalanannya sbelum dia disalibkan

  Father, forgive them, for they know not what they do. (Luke 23:34)

  Truly, I say to you, today you will be with me in paradise. (Luke 23:43)

  Woman, behold your son: behold your mother. (John 19:26.)

  My God, My God, why have you forsaken me? (Matthew 27:46 and Mark 15:34)

  I thirst. (John 19:28)

  It is finished. (John 19:30)

  Father, into your hands I commit my spirit. (Luke 23:46)

  ReplyDelete
 11. Subhanallah. terima kasih atas info saudara.. sesiapa yang ingin berkongsi .. dipersilakan..

  ReplyDelete
 12. Q cma pengen tanya..
  Knp dri smw Postingan tentang Kisah ini yg tlah Q baca tdk Menyebutkan Jawaban yg Ke 9 dg Lengkap??..
  “Penulis tidak menyebutkan yang kesembilan (pent.)”

  ReplyDelete
 13. bukan kah ...seluruh agama dan kitab datang dari yg ...satu ..yg mengajak kita melaksanakan ..syariat nyer .tapi jauh kefahaman tuhan yg sebenar ..di pegang ..

  bukankah ...kita berasal dari satu bapa ...dan menjadi berpuak..2 lantas kita membenci kaum lain ..memecahbelahkan umat ... sesama kita....

  bukankah ... dari dulu ... lata ... mana ... unzza adalah berhala 2 yg popular ... dan hari ini harta perempuan ... dan pangkat ...semata ..apa salah nyer kita tukar ..dgn berpandukan kitabnyer ..dan ...kita masih dapat ...kesemua ..juga bersih dalaman dan luaran ...

  manusia mudah lupa ...ianya dijadikan ...lupa ...kitab pegangan ..diabaikan ...saudara mara di biarkan ... kemalasan melanda diri... yg penting di biarkan ...yg urgent ..didahulukan ... ibarat ...sebuah kehidupan yg terpintal tali nyer ...serabut dengan masa harta dan keluarga ....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...