Monday, August 30, 2010

Apabila taraf wang kertas sama dengan tisu pengelap

"Syeikh Mansour bin Zayed Al Nahyan "



inilah orang islam yang sepatutnya menjadi 'Hero' kepada dunia islam..

Bagi peminat bola sepak terutamanya English Premier League, Sheikh Mansour bukanlah nama yang asing..

Sejak pembelian dia keatas Manchester City Football Club yang menelan belanja sebanyak £210million (RM 840juta) , nama jutawan taiko minyak terkenal Abrahamovic(pemilik chelsea FC) yang sering disebut-sebut dahulu dalam arena bolasepak, terus tenggelam.

Dengan kekayaan individu sebanyak £15 bilion (RM78b),
Mansour memperuntukan sebanyak £540million (RM 2.2 bilion) untuk perpindahan pemain. Dengan jumlah peruntukan sebegini , menjadikan pembelanjaan Abrahamovic seolah-seolah hanya seperti pembelian makanan ayam.






Sheikh Mansour yang mempunyai kekayaan famili $1 trillion (RM 3.2 trillion) adalah seorang ahli politik UAE, ahli keluarga pemerintah Abu Dhabi dan juga mempunyai talian yang rapat dengan presiden UAE. DIa juga adalah pengerusi kepada First Gulf Bank dan International Petroleum Investment Company.

Dia telah membeli saham ferrari berharga £19 million dan punyai Chryler Building bernilai USD 800million.



Begitulah kayanya Sheikh Mansour ..


Mari kita tengok ..
Contoh lagi dekat..

orang islam melayu.

Sultan Hasanal Bolkiah





Sultan Hasanal Bolkiah adalah pemerintah beraja terkaya didunia , Brunei Darul Salam.

sejak kecil, baginda sudah makan dan minum menggunakan sudu garfu emas tulen, pakaian baginda juga disaluti emas.

Istana baginda yang bernilai USD350j terdiri daripada 1788 bilik dengan perabot disaluti emas dan berlian. 257 bilik mandi di saluti emas dan perak dan sebuah garaj kereta untuk mempamerkan 110 buah keratanya.













Baginda memiliki koleksi 7,000 kereta mewah dengan anggaran harga keseluruhan mencecah AS$5 bilion (RM15.9 bilion termasuk kapalterbang yang berlapis emas). Antara kereta mewah milik Sultan Hassanal Bolkiah termasuk sebuah kereta Porsche 959, Porsche Carrera GT, Lamborghini Diablo Jota, Lamborghini Murcielago LP640, Bugatti EB110, dua buah Bugatti Veyron (edisi biasa dan Pur Sang) , Maybach 62, Jaguar XJR-15 dan enam Dauer 962s.

Banyak barangan sekitar kehidupan baginda adalah barangan emas. Kereta dari emas,
almari emas, tangkai bunga emas, senjata api emas, tempat tidur emas , meja dan kursi makan emas , malah tandas baginda juga adalah emas..







Subhanallah, kayanya sultan brunei..

tak salah nak mengumpul kekayaan..

bukanlah tujuan artikel ini ditulis untuk mengutuk dan mencerca sesiapa.

malah bukan sifat Rasulullah SAW untuk mengutuk orang .
tak kira kaya atau miskin..

Mungkin Sultan Hasanal Bolkiah dan Sheikh Mansour banyak mendermakan hartanya kejalan allah secara ikhlas dan tiada publisiti. kita tidak tahu. Berbaik sangkalah. Berhusnuzonlah..
tak perlu kita menuduh kedekut dan sebagainya..

Cuma, marilah kita renungkan..

Setiap tahun pasti ada tabung Aman Palestin..
fikirkan betapa susahnya Masyarakat kita mengumpul duit, buat jualan untuk palestin,
penceramah datang keseluruh tempat malah ada yang ke luar negara untuk membantu palestin, tak kurang juga golongan yang miskin yang sanggup berlapar hanya untuk menyumbang sekupang dua untuk tabung palestin,
walaupun sudah mencecah jutaan ringgit..

Cuba kita bandingkan dengan kekayaan individu diatas?

Mungkin penat lelah berbulan malah bertahun masyarakat muslim kita mengumpul duit untuk palestin hanya bersamaan dengan nilai 1 sportcar daripada 7000 sportcar peribadi Sultan Hasanal Bolkiah.

Kalaulah nilai pembelian Manchester City atau Emas &Sportcar2 serta kapal terbang itu diwakafkan ke faqir miskin di negara islam lain.. pasti ramai umat islam dapat keluar dari golongan faqir miskin ini.

Harta bertimbun kadang kala menjadikan seseorang itu angkuh dan riak..
malah seseorang itu boleh berubah dalam sekelip mata kerana harta..


Pernah seorang pemuda bertanya pada Saidina Ali..

" Wahai Ali, manakah lebih berguna , ilmu atau harta? "


Lantas Ali menjawab.
"Sudah tentulah Ilmu itu lebih baik"


berkata pemuda itu lagi
"atas dalil apakah kau katakan begitu wahai Ali? "

jawab Ali.
"ketahuilah, sebenarnya ilmu itulah yang akan menjaga kamu. tetapi harta itu pula kamu yang menjaganya"

___________________________________________________________________

Mungkin benar , dunia islam itu tersangatlah kaya,

lihatlah, pengeluar2 minyak utama seluruh dunia. hampir semuanya negara islam.

Ramai golongan islam yang kaya.
tapi permasaalahannya kekayaannya diguna dan dikitarkan dikalangan orang kaya sahaja.
kitaran wang hanya berlaku pada golongan tertentu..

tidak mengalir ke golongan fakir miskin..
Sedangkan Allah SWT berfirman

“(Ketetapan yang demikian) supaya harta itu tidak hanya beredar di antara orang-orang kaya dari kalangan kamu”. Surah Al-Hasyr (59) : 7

walau apapun..

Kekayaan sebenar bukan pada emas dan wang..
kekayaan sebenar bukan pada aset dan harta.

kekayaan jiwa dan iman itu lah yang akan menjadi wang bekalan ketika kita keseorangan bertemankan kain kapan dan serangga dalam tiang lahad nanti.

kekayaan jiwa dan iman itu lah yang akan menjadi modal untuk kita membeli tiket ke syurga Allah SWT kelak..

oleh itu , tidaklah perlu kita mendabik dada, riak dengan harta dunia kita.

ingatlah..
sekaya manapun kita,
sepandai manapun kita,
secantik manapun kita,
sekacak manapun kita,

tanyalah diri kita sendiri..

Mana milik kita?

Mana kepunyaan Mutlak kita?

lihatlah harta sekeliling kita..
lihatlah anggota badan kita..

tanya balik diri kita?

Mana milik kita?
Mana milik kita?

carilah dalam almari kita..
carilah dalam stor kita..

cubalah cari mana milik kita..

tengoklah wang dalam wallet yang kita kedekut sangat nak sedekah..
tengoklah rumah kita yang kita banggakan dan riakkan..

adakah semua ini milik kita??

Mana milik kita?

Tidak ada milik kita..

Semua yang ada...

Allah yang punya....

8 comments:

  1. salam, saya nak mtk izin copy post awak ye,sgt menarik post ni

    ReplyDelete
  2. mintak izin bg komen...huhu...betul tu...setuju sgt...org ni, bila da kaya mula lupa diri...bila nak mintak derma utk palestin, seciput je bagi...tau, yg penting ikhlas...tp, pe guna duit bertimbun2...x tolong org susah...xhabes nyer harta takat bg derma utk palestin..shopping sakan xpe plak...itulah bila nafsu berada di priority teratas...wallahualam

    ReplyDelete
  3. semoga direnungkan~~~

    ReplyDelete
  4. kite nak mintak copy post atas yer (;

    ReplyDelete
  5. aku tak mampu nak komen pasal mereka kerana apa yang aku sendiri lakukan jikalau aku ditempat mereka. taraf hidup aku yang biasa ini pun aku still macam mereka. tak mustahil aku pun macam mereka. semoga perkabaran ini aku ambil peduli

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...